•  

Sztućce gastronomiczne

 Każde pojedyncze danie zasługuje na odpowiedni sposób podania. Sztuka kulinarna to nie lada wyzwanie. Proces spożywania posiłków od początku cywilizacji jest swego rodzaju rytuałem. Każdy przeżuwany kęs to przyjemność, której powinniśmy poświęcić najwyższą uwagę, co pozwoli nam się w pełni delektować smakiem i aromatem. W jedzenie określonego dania nie należy angażować wyłącznie zmysłu smaku i zapachu. Ważny jest również wzrok, co przekłada się na jakość podania.

 Stół to nieograniczone pole popisu dla kucharzy. Ważne jest aby każda potrawa prezentowała się jak najlepiej. Dlatego też w jego dekoracji warto zwrócić uwagę na szczegóły. To detale zwykle decydują o sukcesie, będącym zadowoleniem gości. Przy wyborze odpowiedniej oprawy podania warto zwrócić uwagę przede wszystkim na porcelanową zastawę. Musi być ona idealnie dostosowana do stylistyki miejsca oraz samego dania. Piękna zastawa stołowa potrafi zdziałać cuda. Ważny jest nie tylko jej kolor, ale również rodzaj i kształt. W każdym miejscu najlepiej sprawdza się klasyczna biała porcelana bez ozdób, do której możemy dobrać dosłownie każdy detal w postaci ozdobnego szkła lub srebra stołowego. Nowoczesne, proste kształty dodają elegancji. Każda podana z klasą potrawa może zostać dowolnie ozdobiona. Biała porcelana nie tłumi samego dania, które na stole jest zawsze bohaterem pierwszoplanowym.

Oprócz pięknej zastawy stołowej ważne jest również dobranie odpowiedniego szkła gastronomicznego, które wzbogaci całą kompozycję. Nawet najprostszej formy kieliszki i szklanki niesamowicie zdobią stół. Dodają mu wytworności oraz klasy. Jeżeli wybierzemy białą zastawę, szkło może być bardziej urozmaicone i zaakcentowane kolorem lub fantazyjnymi żłobieniami. Wspaniałe szkło ozdabia stół, ale nigdy nie przysłania samej potrawy.

 Bardzo ważny jest również szczegół w postaci srebra stołowego. Sztućce gastronomiczne powinny być nie tylko poręczne i łatwe w obsłudze, ale również piękne. Całość jest bowiem zwartą kompozycją, której nie należy burzyć. Noże, łyżki i widelce muszą pochodzić z jednego kompletu, który posiada własny oryginalny design uchwytu. Dzięki nim możemy w znacznym stopniu wpłynąć na jakość podania. Srebro stołowe jest obecnie produkowane w wielu wzorach do wyboru. Możemy wybrać odpowiedni rozmiar, formę oraz design. Gotowe komplety składają się z około 30 różnych artykułów. Sztućce gastronomiczne są coraz częściej kupowane w kolekcjach, które obejmują zarówno zestaw obiadowy, zestaw deserowy oraz zestaw serwisowy.

Wybierając dobre sztućce gastronomiczne warto zwrócić uwagę na markę, która zwykle przesądza o jakości wykonania. Spośród renomowanych marek można wymienić takie jak Odiso, Couzon, czy Amefa. Charakteryzują się one najwyższą jakością materiału, z jakiego są wykonane. Jest to stal chromowo-niklowa. Są polerowane na gładko oraz mają bardzo oryginalny design. Najlepszej jakości zestawy srebra stołowego nie są przeznaczone tylko i wyłączeni dla działalności gastronomicznej. Z ofert najlepszych producentów korzystają rodziny wyposażając swoje własne gospodarstwo domowe w sztućce gastronomiczne, lub kupując je na prezent. Idealnie sprawdzają się w czasie różnego rodzaju uroczystości okolicznościowych, bali, bankietów i imprez w plenerze. Najlepsi producenci oferują bogaty wybór srebra stołowego zarówno w wariancie eleganckim, jak i standardowym. Dzięki temu mogą być stosowane zarówno w domach, jak i stołówkach, barach, kawiarniach i bardzo eleganckich restauracjach oraz hotelach pięciogwiazdkowych. Można je wybrać zarówno w zestawie, jak i osobno, ustalając konkretną liczbę potrzebnych widelców, noży, łyżek i łyżeczek. Jeżeli już jesteśmy przy jakości, warto również zwrócić uwagę na warunki konserwacji. Bardzo ważne jest aby sztućce gastronomiczne mogły być myte z zmywarkach przemysłowych oraz wyparzarkach. Takie wyroby posiadają zwykle atesty i certyfikaty, które łatwo znajdziemy na opakowaniu. Producenci i dystrybutorzy oferują również usługi w zakresie serwisu gwarancyjnego i pogwarancyjnego oraz renowacji zabytkowego srebra stołowego. Sztućce gastronomiczne są też często możliwe do wypożyczenia, co przydaje się zwykle w działalności cateringowej.

Srebro stołowe może przyjąć dowolną formę. Dzięki bogatej ofercie możemy wybrać dowolny kształt uchwytu, materiał wykonania, kolor i rozmiar. Coraz większą popularnością cieszą się sztućce gastronomiczne o ciekawym designie. Interesujący wzór uchwytu przykuwa uwagę i sprawia, że cała kompozycja prezentuje się jeszcze bardziej efektownie. Nie należy jednak przesadzać z oryginalnością, bowiem sztućce są ozdobą samą w sobie. Ich lśniąca powierzchnia nadaje już podaniu określonego wyrazu. Kolorowe uchwyty przy sztućcach nie sprawdzą się w eleganckiej restauracji. Najlepiej jest postawić na minimalizm i wybrać stonowane srebro stołowe bez ozdobnych żłobień i złota. Takie sztućce gastronomiczne poprawią efekt podania, nie spychając samej potrawy na drugi plan.

Najwyższej jakości srebro stołowe ma zwarta konstrukcję i nie wygina się. Nieustanne używanie wyparzarek oraz zmywarek w branży gastronomicznej sprawiam że mogą stać się matowe, a noże mogą ulec stępieniu. Ważne jest zatem aby stal, z jakiej są wykonane, była najwyższej jakości. Powinny być stabilne i trwałe oraz umożliwiać mocny chwyt. Dobrej klasy sztućce gastronomiczne są zwykle stosunkowo ciężkie.

Standardowy zestaw zawiera zwykle widelec i nóż stołowy, łyżkę stołową, widelczyk do ciasta, łyżeczkę do herbaty, łyżeczkę do kawy, widelec i nóż deserowy, łyżkę deserową, łyżkę do bulionu, widelec do ryb, nóż do ryb, widelec serwisowy do ryb, nóż serwisowy do ryb, widelec i widelczyk do mięs, nóż do masła, nóż do sera, łyżkę do sałat, łyżkę sałatkową, widelec sałatkowy, łyżkę do lemoniady, łyżeczkę do jaj, łyżeczkę do cukry, łyżeczkę do lodów, łyżkę do śmietany, łyżkę do sosu, łyżkę wazową, łopatkę do tortu, łopatkę do szparagów, szczypce do cukru i pierścień do serwet. Niektóre komplety zawierają również noże różnego rodzaju, na przykład stołowy, deserowy, stekowy, do tortu oraz do owoców.