•  

Jak dobierać sztućce gastronomiczne

 Jeżeli chcemy zakupić odpowiednie sztućce gastronomiczne do naszej restauracji, musimy mieć na uwadze przede wszystkim jakość. Dobrej klasy stal wpływa na solidność gotowego narzędzia, jego odporność na wyginanie i złamanie oraz ewentualną utratę blasku.

Sztućce gastronomiczne są bowiem nieustannie w użyciu i bardzo często myte w zmywarkach przemysłowych przy zastosowaniu mocnych detergentów. Ważne jest zatem, aby srebro stołowe było trwałe i posiadało zwartą konstrukcję. Poszczególne widelce, noże i łyżki powinny umożliwiać pewny i mocny chwyt. Dobra jakość stali wpływa również na wygląd.

Błyszczące sztućce gastronomiczne prezentują się na stole bardzo atrakcyjnie. Oprócz jakości ważny jest również design. Dobre wzornictwo to gwarancja oryginalności. Zdobione lub minimalistyczne uchwyty powinny być ściśle dostosowane do wystroju wnętrza, samego dania oraz porcelany. Nie powinny przytłaczać. Nowoczesne i proste sztućce gastronomiczne sprawdzają się najlepiej. Są uniwersalne i pasują do każdego miejsca.